För boktöntarna

Är det något jag alltid hatat, har det varit att läsa böcker. Det enda jag läste som liten var Lasse & Majas detektivbyrå. Hade bilder och enkelt att läsa. 

Men något hände när jag för första gången satte mig i salen på en engelska lektion på college. Inte nog med att jag hatade böcker, jag var nu tvungen att läsa en på engelska

Men efter denna bok och denna väääldigt bra lärare, ville jag nästan läsa mer än det vi var tillåtna att läsa hemifrån varje vecka. Hon gav oss uppgiften att göra noteringar och anteckningar, att beskriva vad kapitlet handlade om och hur vi upplevde det. Och vore det inte för denna bra lärare och denna helt fantastiska bok, skulle jag inte levt med det tankesättet jag gör idag. 

Dessa böcker har förändrat mig helt som människa, fått mig inse vad man bör prioritera i livet, hur man borde tycka och tänka, att pengar och framgång inte är allt - lycka och kärlek är det. 

 
1. Alkemisten - Paulo Coelho.
Handling: Alkemisten är den magiska historien om Santiago, en andalusisk herdepojke, som följer sin dröm om att finna en av världens dyrbaraste skatter. Från sitt hem i Spanien reser han till marknaderna i Tanger och genom Egyptens öken till ett livsavgörande möte med alkemisten. Historien om de skatter som Santiago finner på sin väg lär oss den viktigaste av alla visdomar: att lyssna till sitt hjärta, att förstå tecknen på livets väg och framför allt att följa sina drömmar.

Upplevelse: Denna bok startade alltså hela min resa, skulle jag inte läst denna bok skulle jag inte känt samma behov av ödmjukhet och kärlek som världen behöver. Tack vare denna bok började jag tänka en extra gång när en jobbig situation uppstod. När ett bråk mellan två eller flera personer försökte jag tänka utanför mitt EGNA perspektiv och mer ur deras. Denna bok var nyttig för min själ för att återhämta sig och vara snällare mot mina medmänniskor. 

2. Konsten att höra hjärtslag - Jay-Philipp Sendker
Handling: S
påren efter honom slutar i Bangkok.Varför har han, en framgångsrik New York-advokat, lyckligt gift och med två vuxna barn, bara gett sig iväg utan förklaring? Fyra år senare hittar hustrun ett gammalt kärleksbrev, som aldrig postats, från honom till en okänd kvinna med adress i Bruma. Hos dottern Julia tänds åter hoppet och hon bestämmer sig för att söka upp kvinnan i brevet. Kanske finns förklaringen till faderns försvinnande där och kanske kan hon få träffa honom igen. När Julia reser till den lilla byn bland bergen i Burma hamnar hon i en främmande värld. I byns tehus möts hon av en märklig man och förstår att hon är väntad. Fascinerad lyssnar Julia till hans historia om umbäranden och kamp. Om den blinde pojken och flickan med de missbildade fötterna. Om det som står skrivet i stjärnorna och om en kärlek som övervinner allt.

Upplevelse: Jag minns verkligen hela min resa med denna bok. Hur jag gick raka vägen fram till Pocketshop's Top 10 hylla och tog tag i denna bok och läste baksidan. "Spåren efter honom slutar i Bangkok..." efter bara den meningen tvekade jag inte en sekund på att köpa boken. Ganska löjligt, eftersom anledningen var att jag själv kommer från Bangkok. Men efter att ha läst fortsättningen på baksidan så verkade den ganska intressant. Och det var den. Jag var sååå nära på att gråta av slutet. Denna bok fick mig att inse hur viktig kärleken är för människan att överleva, hur vi BEHÖVER ge varandra kärlek för att orka. Men även tänka en extra gång när jag blir girig på pengar, tänka på dom som beöhver det mer än mig, tänka på att ge det sista man har av något till någon annan för att se deras lycka i ögonen. Att ge en bit utav sig själv för att se andras lycka. 
 
3. Hjärtats innersta röst - Jay-Philipp Sendker
HandlingDet har gått nästan tio år sedan Julia Win kom tillbaka från sin resa till Burma, landet där hennes far föddes. Hon är framgångsrik advokat på Manhattan, men känner sig vilsen och utbränd. När hon inne i sitt huvud börjar höra en enträgen röst som ställer de frågor hon alltid försökt undvika – Varför lever du ensam? Vad söker du i livet? – känns sammanbrottet nära. I ett försök att hitta tillbaka till sig själv och meningen med livet återvänder hon till Burma. Där får hon höra historien om en kvinna som heter Nu Nu, en historia som är full av passion och tragik och som kommer att vända upp och ner på Julias liv. Precis som Konsten att höra hjärtslag är det här en känsloladdad roman som utforskar människans innersta. En inspirerande och oförglömlig berättelse om kärlek, sorg, identitet och livets mening.

Upplevelse: Detta är alltså uppföljaren av Konsten att höra hjärtslag. Den hade en grym handling och jag var självklart tvungen att läsa den. Den var lite läskig men samtidigt så himla underbar. Den rörde inte vid mitt hjärta lika mycket som den första, jag tror aldrig uppföljare kan bli lika bra. Det är ytterst sällan. Men även denna bok var väldigt nyttig för mig och jag skulle absolut säga till folk att läsa den! 

4. Shantaram - Gregory David Roberts.
HandlingI början av 1980-talet begick australiensaren Gregory David Roberts en rad väpnade rån för att bekosta sitt heroinmissbruk. Han åkte fast men lyckades rymma från ett av Australiens mest välbevakade fängelser. På falskt pass tog han sig sedan till Indien och anonymiteten i den myllrande miljonstaden Bombay.
Shantaram är Gregory David Roberts egen berättelse från de händelserika och omtumlande åren som förrymd fånge i Bombays undre värld. I ett av stadens slumområden öppnar han en sjukvårdsmottagning för de fattiga och nödställda. Han arbetar för maffian som pengatvättare och förfalskare av pass och han följer med maffialedaren Abdel Khader Khan till Afghanistan för att förse mujaheddin med vapen i kampen mot ryssarna. Han kastas i indiskt fängelse och får utstå tortyr och svält. I den grönögda mystiska Karla möter han kärleken.
Shantaram är ett niohundra sidor långt läsäventyr och en varm och innerlig kärleksförklaring till staden Bombay och dess människor. Det är en rå och hård värld Roberts beskriver, men det är en värld där kärleken, lojaliteten och vänskapen alltid står i centrum.

Upplevelse
: Denna bok läser jag just nu och befinner mig på sida 645! Och vet ni, precis som en berg & dahlbana har den sina ups n' downs. Ibland är den jätte tråkig.. Men ibland kan jag inte slita mina tankar ifrån boken. Ibland blir jag så besatt av vad som kommer hända näst att jag inte kan koncentrera mig på jobb, dans eller allt annat jag sysslar med. Denna bok får mig inse att - pengar är inte allt. Du kan alltså bo på de fattigaste området i hela världen, men så länge du har det du behöver och rätt människor i ditt liv kan du vara den rikaste och gladaste personen på hela denna planet. Jag är ytterst fascinerad av att detta är baserat på en verklig händelse, det både skrämmer mig och intresserar mig. En vacker dag ska jag åka till Iniden, och det är denna boks förtjänst! 


 
10
GoForFit

ÅH! Alkemisten, på riktigt den bästa boken jag någonsin läst. Älskar alla underliggande betydelser bakom historien. Alla Paulos kloka meningar. Ja, helt underbart bra bok helt enkelt.
Har läst den två gånger, en gång när jag var i 18-årsåldern samt ett par år senare. Rätt intressant hur mycket mer och annorlunda jag uppfattade boken andra gången, dels för att jag uppfattade den tydligare, men också för att jag själv inte tolkade den lika bokstavligt som när jag var 18, utan faktiskt FÖRSTOD den mer.

Ska definitivt spana in Konsten att höra hjärtslag!

Svar: Ja, det är helt otroligt hur du upplever en bok beroende på ålder/mognad. Jag skulle aldrig brytt mig om jag var 15 år och läste detta.
Gör det fina du! Den är helt obeskrivlig.
Pimpiina

Cissi

Shantaram är en ljuvlig bok! Läste den efter att jag varit i Indien och oj vad jag längtar tillbaka. Han skriver så bra att man nästan är där.

Svar: Åhh! Jaaa och vilket minne han måste ha som skriver en 900-sidors bok om minsta detalj?! Jag vill läsa hela boken, sedan snabbläsa igenom för att sedan i Indien bocka av typ maten han äter och allt han upplever!
Pimpiina

Victoria Luzon

Låter som böcker helt i min smak! :) Fattar inte varför jag inte läst Alkemisten som jag faktiskt känner till och bara hört bra om. Tack nu fick jag några fler böcker att lägga till min lista!

Dess

Har inte läst någon av dem, men
Jag blev väldigt läs-sugen nu!

Svar: Läs!!
Pimpiina

Eira Ljungberg

Åh har också ett par böcker som helt livsförändrat mig. "Att välja glädje" är en sån! Rekommenderar skarpt. Det är fint hur böcker helt kan få en att ändra perspektiv och bli en bättre. Den enda gång jag har lust att läsa är om boken inspirera mig och ger nya insikter
Tack för tipsen :)

Svar: Tack för tipset! Jag har mig redan en hög som står på kö i väntan på att bli läst. Det ger mig ångest såfort jag fyller på med mer böcker haha!
Pimpiina

SKRIVDIVAN

Alkemisten är en viktig bok för mig också. Jag minns framför allt stycket där Santiago fortsätter sin vandring, trots att han förälskat sig i en kvinna. Hon lär honom om den "fria kärleken". Något som jag aldrig tidigare haft eller hört talas om. I mina relationer har det varit gisslandraman big time. Jag minns när jag läste det och ba "det är ju sådär det ska vara. Det är så jag vill bli. Våga släppa människor fria och ha tillit".

Konsten att höra hjärtslag ligger här hemma orörd på mitt nattduksbord. Så jag blir lite pepp att läsa den nu. Har befunnit mig i en läs-svacka i några månader.

Svar: Alla kommer in i dom. Jag tror absolut då att konsten att höra hjärtslag kommer förändra ditt perspektiv på kärlek helt! <3
Pimpiina

Isabelle

ÅÅÅÅ gud jag måååste bara läsa boken Konsten att höra hjärtslag!! Hur många sidor är det i boken Konsten att höra hjärtslag? Varför jag undrar är på grund av min Dyslexi ;)

Jag vet inte om det är jag som är trött och inte fattar men, är boken Hjärtats innersta röst en fortsättning på boken Konsten att höra hjärtslag?

Melanie

Alkemisten är bra! Själv älskar jag att läsa och just böcker är det som jag personligen bloggar om. Så tack för flera bra tips! <3

Johanna Fransson

Dessa skall jag sätta tänderna i.
Alkemisten står i bokhyllan, dags att läsa!

En av mina omvälvande böcker är
"Tusen strålande solar" av Khaled Hosseini.
Rekommenderas starkr❤

Johanna Fransson

Dessa skall jag sätta tänderna i.
Alkemisten står i bokhyllan, dags att läsa!

En av mina omvälvande böcker är
"Tusen strålande solar" av Khaled Hosseini.
Rekommenderas starkr❤

Annonsera här »